Да спасим животи, да върнем обратно усмивките, да позволим на здравните работници да си починат, да отидем отново на културни събития, да гледаме мачове отново на стадионите. Това са правителствените послания в новата кампания за ваксинация и ликвидиране на дезинформацията за ваксините според премиера Зоран Заев и министъра на здравеопазването Венко Филипче, които дадоха старт на кампанията "Ваксинирай се!", съобщава БТА.

Заев и Филипче повториха, че ваксините са безопасни и предлагат защита от тежките форми на болестта и от смърт. Премиерът каза, че анвиваксърите имат конституционното право да протестират, но също така конституционно право на всеки е да бъде здрав.

"Държавата трябва да защитава общественото здраве", каза Заев.

"Рестрикциите и ваксинацията са единственият начин за борба с вируса. Гражданите трябва да получават коректна, експертна информация за ваксините. Ние сме в критична точка заради мутациите на вируса и новата вълна, но също и заради информацията срещу ваксините. Фактът, че голям процент от новите заразени са неваксинирани хора ясно потвърждава, че ваксините работят. Те също са безопасни", каза Заев.

На старта на кампанията бе изтъкнато, че е необходимо 80 % от гражаните да бъдат ваксинирани, за да се постигне колективен имунитет.


Ако ваксинацията продължи със същия темп, това може да се постигне до октомври. В училищата в Северна Македония 65 % от работещите са ваксинирани, подобен е процентът и в детските градини.

"В здравеопазването 100 % от медиците, които работят с пациенти с коронавирус, са ваксинирани, а общо сред медицинския персонал ваксинираните са 75%", заяви министърът на здравеопазването Венко Филипче.
БТА