Украинският президент Петро Порошенко обяви, че ще намали срока на военното положение, за чието въвеждане той подписа указ по-рано днес. Така вместо предложените 60 дни то би трябвало да трае само 30, предаде Ройтерс.

Президентът съобщи това в телевизионно обръщение тази вечер. Той отхвърли отправените му от негови опоненти обвинения, че указът предвижда ограничения върху правата на гражданите и отлагане на президентските избори, които трябва да се състоят догодина.

Украинският президент подписа указ за обявяване на военно положение

По-късно парламентът на Украйна утвърди тази вечер въвеждането на военно положение в граничните райони на страната за 30 дни от 28 ноември на фона на напрежението с Русия. Пред депутатите Порошенко заяви, че военното положение се въвежда не на цялата територия на страната, а само в тези райони, които непосредствено граничат с Русия, Молдова, включително Приднестровието, а също по крайбрежието на Черно и Азовско море. Върховната рада прие и постановление, с което насрочи президентски избори за 31 март 2019 г.

Кремъл коментира инцидента с украинските кораби

Украинското законодателство относно военното положение предвижда редица ограничения, включително ограничаване правото на свободно движение и мирни събрания, налагане на полицейски час, ограничения за медиите, макар че указът на Порошенко не споменава конкретно подобни ограничения, отбелязва Ройтерс.


Украйна пред военно положение, напрежението с Русия продължава да се покачва

Единайсетте мерки, споменати в декрета, предвиждат мобилизиране на силите от резерва, организиране на ПВО за важни държавни обекти и спешни стъпки за въвеждане на разширени мерки за киберсигурност и за гарантиране на обществения ред.
БТА