Половин година след смъртта на Матю Пери от въздействието на анестетика кетамин полицейското управление на Лос Анджелис (LAPD) и Службата за борба с наркотиците (DEA) започнаха съвместно криминално разследване, за да установят как звездата от "Приятели" се е сдобил с медикамента по лекарско предписание, потвърдиха източници от правоохранителните органи пред Los Angeles Times на 21 май.

Пери почина на 54-годишна възраст на 28 октомври 2023 г. в гореща вана в дома си в Пасифик Палисейдс. Според съдебния лекар в Лос Анджелис в стомаха му са открити следи от кетамин, който понякога се използва за лечение на депресия.

Сбогом, Чандлър Бинг: Матю Пери издъхна на 54 години!

При аутопсията обаче са открити нива на кетамин в кръвта му, подобни на тези, използвани при обща анестезия. "При високите нива на кетамин, открити в кръвните му проби след смъртта, основните смъртоносни ефекти биха били както от сърдечносъдовата свръхстимулация, така и от респираторната депресия", се посочва в доклада от аутопсията.

При аутопсията като фактори, допринесли за смъртта му, са посочени също удавяне, коронарна болест и бупренорфин - лекарство, използвано за лечение на опиоидна зависимост, за което Пери открито говори в интервюта и мемоарите си от 2022 г. Тя е обявена за злополука, без доказателства за извършено престъпление.

 
Полицията на Лос Анджелис и Агенцията за борба с наркотиците обаче сега проучват как актьорът е погълнал такива високи нива на кетамин - в организма си и като цяло. TMZ първи съобщи за разследването, което се отнася най-вече до това кой и при какви обстоятелства е предоставил наркотика на актьора.

Според съдебния лекар в дните преди смъртта си Пери е бил подложен на терапия с вливане на кетамин за лечение на тревожност и депресия. Последната му известна инфузия е била седмица и половина преди това, което означава, че кетаминът, открит в организма му при аутопсията, не е от процедурата.

В мемоарната си книга "Приятели, любовници и голямото ужасно нещо" от 2022 г. Пери обсъжда дългата си история със злоупотреба с наркотици, започнала на 14-годишна възраст и засилила се под въздействието на светлината на прожекторите по време на участието му в сериала "Приятели", излъчван по NBC от 1994 до 2004 г. В един момент, пише Пери, той е консумирал до пет дузини хапчета на ден. Към момента на смъртта си е бил 19 месеца трезвен, според съдебния лекар, който отбелязва, че в организма му не е имало други наркотици и че в дома му не са открити наркотици или принадлежности за тях.

Съдебният лекар отбелязва също, че обичаният актьор, който някога е имал навика да пуши по две кутии цигари на ден, е страдал от диабет и хронична обструктивна белодробна болест - група заболявания, които могат да причинят блокиране на въздушния поток и проблеми с дишането.

Това не е първият случай, в който федералните агенти разследват смърт на знаменитост, свързана с наркотици. След фаталната случайна свръхдоза на Мак Милър през 2018 г. полицията арестува и обвини Райън Майкъл Рийвис за това, че е продал на рапъра фалшиви хапчета, съдържащи фентанил. През април 2022 г. той беше осъден на 11 години във федерален затвор.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС