Змия от Червената книга пропълзя в жилищен комплекс и ухапа директора на зоопарка в Одеса при опит да я залови, съобщиха украински медии.

Сигнал за влечугото е бил подаден след като то е забелязано в блок в Зелени гай, недалеч от Черноморка. От службата за извънредни ситуации търсят помощ от градската зоологическа градина, а на помощ отива нейният директор Игор Беляков.

Змия в купето спря японски скоростен влак

Огромната змия се била скрила под пететажна сграда. Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост.

„Отидох на мястото и се оказа, че това е жълтокоремна змия, която фигурира в Червената книга на Украйна. Тя беше застанала така, че ми беше неудобно да я захвана и влечугото успя да ме ухапе", разказа Беляков.





Директорът на зоологическата градина публикува снимки на спасената от него змия, на които се вижда, че тя се е скрила в тясна ниша, в която човек може да влезе много трудно. На снимките е запечатан и моментът, в който змията захапва ръката на Беляков.

След като уловил змията, зоологът я пуснал на свобода в националния парк Нижнеднестровски, където тя няма да притеснява хора.

Змийското месо: Деликатес, богат на протеин и с нисък въглероден отпечатък върху природата

Биляков напомни на жителите на Одеса, че сега е активният сезон на змиите. „Ако видите змия в дома си, в колата или на тротоара, не се плашете и не я дразнете. Просто веднага и се свържете с мен“, призова директорът на зоопарка.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня