Правителството на Нова Зеландия обяви, че ще въведе нови санкции срещу Русия в отговор на извършените зверства срещу мирни граждани, предаде ДПА.

Вносът от Русия ще бъде обложен с 35-процентно мито. Освен това Нова Зеландия ще удължи съществуващите забрани за износ на индустриални продукти, свързани със стратегически руски индустрии, заяви външната министърка Наная Махута.

Ужасът в Украйна: Нови бомбардировки и още жертви (ОБЗОР)

Тя отбеляза, че новите санкции са най-същественият досега икономически отговор на Нова Зеландия на руското нашествие в Украйна. "Снимките и появяващите се съобщения за зверства, извършени срещу цивилни в Буча и други региони на Украйна, са отвратителни и осъдителни и Нова Зеландия продължава да отговаря на безсмислените прояви на агресия на (руския президент Владимир) Путин", подчерта Махута.

План Б: Следващите 5 цели на Русия в Украйна

Министърът на търговията Деймиън О`Конър заяви, че Нова Зеландия ще забрани износа на продукти като информационна и комуникационна техника и двигатели. С това тя ще "изпрати ясно послание, че Нова Зеландия няма да финансира или подкрепя руската военна машина", подчерта той. 
БТА