Ще проверяват компанията собственик на разбилия се самолет
Министерството на транспорта на Мексико ще проведе извънредна проверка на компанията собственик на самолета Боинг 737, който в петък се разби в Куба, информира ТАСС.
 
Пътнически самолет се разби в Хавана, над 100 жертви (ВИДЕО)

Мексиканското Главно управление за гражданска авиация ще направи нов оперативен одит на компанията "Авиолинии Дамох" като част от извънредна проверка, за да установи дали работата й отговаря на съответните норми, както и с цел да събере информация в помощ на разследването на инцидента, се посочва в изявление на ведомството.

Компания "Дамох", известна също под името "Глобъл еър", преди по-малко от месец е отдала авиолайнера под наем заедно с екипажа на кубинската "Кубана де авиасион". Последната проверка на самолета преди катастрофата е била през ноември 2017 г. и тогава той е получил сертификат за летателна годност.
 


Машината се разби в петък почти веднага след излитането си от Хавана. Причината за инцидента все още е неизвестна. По данни на кубинските власти в катастрофата са загинали 110 души, сред които пет деца и 11 чужденци. Три жени оцеляха и са в болница в критично състояние.


Намерена е едната от двете черни кутии на разбилия самолет, съобщи кубинският министър на транспорта Адел Искиердо, цитиран от агенция ЕФЕ.
 
Траур в Куба за жертвите на самолетната катастрофа край Хавана

В Мексико бивш пилот на компанията „Глобал Еър“ заяви пред ежедневника „Миленио“, че между 2005 и 2013 г. е установявал някои пропуски в поддръжката на самолетите. „Има много компетентни механици, но липсват резервни части“, каза той. Бившият пилот уточни, че е работил с пилота на падналия самолет Хосе Луис Нунес, когото определя като „много способен и в много добра форма“.
 


Куба обяви двудневен траур за жертвите от тежката катастрофа. Мексиканската главна дирекция за гражданска авиация изпрати екип от специалисти, които да помагат на кубинските власти. Американската компания „Боинг“ мобилизира технически екип, който да се отзове при евентуална нужда от страна на Хавана.
БТА