Един от най-великите спортисти на всички времена, белгийският колоездач Еди Меркс, по прякор Канибала, закръгли 75 г. днес, отбеляза испанският в. „Ас“.


Състезателят с 525 победи, от тях 5 на Тур дьо Франс и 5 в италианското Джиро, се превърна в символ на колоезденето и сред най-любимите и разпознаваеми спортисти на Белгия.

Георги Енчев до Еди Меркс на „Тур дьо Франс”

Прякорът си - Канибала, получава за своята неистова стръв към победата. „Никога не съм се считал за изключителен, един лекар, който спасява хората и лекува болести, е по-достоен от някой колоездач, който се състезава“, заяви Канибала.

„Аз просто хвърлях всички сили, за да покажа максимума от възможностите си. Моят характер обединява волята и непреклонността на татко и чувствителността на мама. Но в състезанието аз винаги излизах за победата. Обичах и още обичам да бия във всичко, дори на карти, включително приятелите и роднините ми“, не скри Меркс, който получил първото си колело на 4-годишна възраст.

 

„Голяма чест за мен е, че хората от моя спорт още ме помнят след толкова време“, заяви с лека ирония той пред „Ас“. „През 2019 г. Празнувах 50 г. От първия ми Тур дьо Франс, а тази година – моя 75-ти рожден ден. Всъщност, общо взето, аз съм спечелил някоя и друга победа, нали?“

(Превод и редакция: DarikNews.bg)