Еди Меркс колоездене
Еди Меркс колоездене / БГНЕС

Един от най-великите спортисти на всички времена, белгийският колоездач Еди Меркс, по прякор Канибала, закръгли 75 г. днес, отбеляза испанският в. „Ас“.

Еди Меркс
БГНЕС

Еди Меркс
БГНЕС

Еди Меркс
БГНЕС

Еди Меркс
БГНЕС


Състезателят с 525 победи, от тях 5 на Тур дьо Франс и 5 в италианското Джиро, се превърна в символ на колоезденето и сред най-любимите и разпознаваеми спортисти на Белгия.

Георги Енчев до Еди Меркс на „Тур дьо Франс”

Прякорът си - Канибала, получава за своята неистова стръв към победата. „Никога не съм се считал за изключителен, един лекар, който спасява хората и лекува болести, е по-достоен от някой колоездач, който се състезава“, заяви Канибала.

„Аз просто хвърлях всички сили, за да покажа максимума от възможностите си. Моят характер обединява волята и непреклонността на татко и чувствителността на мама. Но в състезанието аз винаги излизах за победата. Обичах и още обичам да бия във всичко, дори на карти, включително приятелите и роднините ми“, не скри Меркс, който получил първото си колело на 4-годишна възраст.
 

„Голяма чест за мен е, че хората от моя спорт още ме помнят след толкова време“, заяви с лека ирония той пред „Ас“. „През 2019 г. Празнувах 50 г. От първия ми Тур дьо Франс, а тази година – моя 75-ти рожден ден. Всъщност, общо взето, аз съм спечелил някоя и друга победа, нали?“

(Превод и редакция: DarikNews.bg)