Бившият гръцки президент Христос Сардзетакис почина на 92-годишна възраст след дълго лечение в болница, съобщи "Keep Talking Greece".

Той е широко известен с това, че стриктно разследва убийството на депутата от левицата Григорис Ламбракис, извършено през 1963 г. от десни екстремисти.

Сардзетакис се лекуваше от пневмония в интензивното отделение на общата болница "Лайко" от 4 декември, след като разви остра дихателна недостатъчност. Той е починал в ранните сутрешни часове на деня. Сардзетакис е неотстъпчивият прокурор по нашумелия случай на убийството на левия депутат (и "лекар на бедните") Григорис Ламбракис, извършено на 22 май 1963 г. в Солун от десни екстремисти. На погребението му присъстват над половин милион души. Въпреки възпрепятстването на правосъдието от страна на началниците му, Сардзетакис упорито води разследването докрай. Успява да осъди полицаите, участвали в убийството; по-късно те са реабилитирани от гръцката военна хунта през 1967-1974 г.

Обстоятелствата по разследването на Ламбракис са тема на известния роман "Z" от 1966 г. на Василис Василикос, а Сардзетакис е изигран от Жан-Луи Трентинян във филмовата адаптация на романа от 1969 г. на Костас Гаврас.


След съдебното преследване срещу Ламбракис Сарцетакис заминава за Париж на държавно спонсорирана образователна ваканция, за да изучава сравнително право във Факултета по право и икономически науки в Париж и в Университетския център за изследване на европейските общности (Centre Universitaire des Études des Communautés Européennes).

Непосредствено след държавния преврат на 21 април 1967 г., извършен от Пападопулос, той е призован обратно в Атина от военната хунта. Заедно с 29 други магистрати е освободен от всички свои юридически функции с "конституционен акт" на 29 май 1968 г. На два пъти е арестуван и почти година е в затвора, докато на 19 ноември 1971 г. е освободен под нарастващ международен натиск. По време на пленничеството си е измъчван от гръцката военна полиция. През септември 1974 г., след свалянето на диктатурата и възстановяването на демокрацията в Гърция, Сардзетакис е напълно реабилитиран. През следващите години той става председател на Апелативния съд и накрая, през октомври 1982 г., член на Касационния съд. През март 1985 г. правителството, оглавявано от министър-председателя Андреас Папандреу, обявява планове за намаляване на правомощията на президентството, а управляващата партия ПАСОК отказва да поднови мандата на Константинос Караманлис. Караманлис подава оставка и Сардзетакис е избран от парламента за 5-годишен мандат като четвърти президент на Република Гърция (или пети, включително временния президент Алеврас) Без официална политическа принадлежност, Сардзетакис е президент от 30 март 1985 г. до 5 май 1990 г.

Христос Сардзетакис е широко смятан за герой на демокрацията. Въпреки че гръцката левица го оценява високо, в личните си политически възгледи той винаги е бил антикомунистически настроен гръцки националист. Ревността му да разкрие фактите за убийството на Ламбракис не се основава на политическите му възгледи, а на професионализма и чувството му за дълг. Сардзетакис е награждаван няколко пъти като доктор хонорис кауза и е носител на най-високите отличия на много държави. Той беше широко известен и уважаван заради почтеността си като съдия и като борец за демокрация.
БГНЕС