/ istock
 Руската служба за сигурност ФСБ съобщи в петък, че е отнела акредитацията на шестима британски дипломати в Москва, чиито действия според нея показват признаци на шпионска и саботажна работа.

ФСБ, основната агенция наследник на съветското КГБ, заяви, че разполага с документи, показващи, че отдел на британското външно министерство в Лондон, отговарящ за Източна Европа и Централна Азия, координира това, което нарича "ескалация на политическата и военна ситуация" и е натоварен със задачата да осигури стратегическото поражение на Русия във войната й срещу Украйна.

"Така разкритите факти дават основание дейността на британските дипломати, изпратени в Москва от дирекцията, да се счита за заплаха за сигурността на Руската федерация", се казва в изявление на ФСБ.

"В тази връзка, въз основа на документи, предоставени от Федералната служба за сигурност на Русия и като отговор на многобройните недружелюбни стъпки, предприети от Лондон, Министерството на външните работи на Русия, в сътрудничество със съответните агенции, прекрати акредитацията на шестима членове на политическия отдел на британското посолство в Москва, в чиито действия бяха открити признаци на шпионаж и саботаж", добави ФСБ.

Шестимата дипломати бяха посочени по руската държавна телевизия, която показа и техни снимки.

"Англичаните не приеха намеците ни за необходимостта от спиране на тази практика (на извършване на разузнавателна дейност вътре в Русия), затова решихме да изгоним тези шестима като начало", каза служител на ФСБ пред държавния телевизионен канал Россия-24.

ФСБ заяви, че Русия ще поиска от други британски дипломати да се приберат по-рано, ако се установи, че се занимават с подобна дейност.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова беше цитирана от държавната информационна агенция ТАСС, че дейността на британското посолство в Москва е надхвърлила дипломатическата конвенция и го обвинява в извършване на умишлена дейност, предназначена да навреди на руския народ.

Говорител на британското министерство на външните работи заяви, че "отправените днес обвинения от страна на ФСС срещу наши служители са напълно неоснователни", предаде Пи Ей Мидия/ДПА.

"Руските власти отмениха дипломатическата акредитация на шестима британски дипломати в Русия миналия месец, след като британското правителство предприе действия в отговор на ръководени от руската държава дейности в цяла Европа и във Великобритания", сподели британското ведомство.

"Ние сме безкомпромисни по отношение на защитата на националните ни интереси", се казва още в изявлението му.

Шестимата дипломати напуснаха Русия преди няколко седмици и вече е започнала процедурата по тяхното заместване.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters