Военният кораб на САЩ "Боксър" унищожи ирански дрон в Ормузкия проток, съобщи пред медиите американският президент Доналд Тръмп, цитиран от световните агенции.

Причината за това решение е, че летателният апарат се е приближил на 1000 ярда (малко над 900 метра) от кораба и не е обърнал внимание на предупрежденията, отбелязва ДПА.

Тръмп призова световната общност да порицае Иран и да защити собствените си кораби, добавя Ройтерс.

САЩ наложиха санкции на лица и компании, свързани с иранската ядрена програма

Пентагонът потвърди, че корабът "Боксър" е предприел защитни действия срещу ирански дрон, приближил се в опасна близост.


Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф от своя страна заяви, че Иран не разполага с информация за дрона, който според президента на САЩ Доналд Тръмп е бил свален от американски сили.

"Нямаме никаква информация за загуба на дрон днес", обяви Зариф при пристигането си в централата на ООН в Ню Йорк за среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Иранският външен министър не направи други изявления.

Русия разкритикува санкциите на САЩ срещу Иран като „безразсъдни“

В края на юни иранските военни съобщиха за свален американски дрон Global Hawk, след като той нарушил иранското въздушно пространство. В същото време Централното командване на американските въоръжени сили обяви, че безпилотният самолет е бил свален над Ормузкия проток в международно въздушно пространство.

Преди това американските власти наложиха строги санкции срещу ключови области на иранската икономика. Целта на Вашингтон е да „промени поведението” на Техеран. Съединените щати също обявиха Ислямската революционна гвардия (IRGC) за терористична организация. В отговор Иран обяви САЩ за "държава, спонсорираща тероризма".

Иран: Кибератаките на САЩ не постигнаха успех

По-късно американският съветник по сигурността на президента Джон Болтън заяви, че САЩ изпращат самолетоносача „Линкълн” и бомбардировачи край бреговете на Иран. Според него по този начин Вашингтон изпраща "ясен и недвусмислен сигнал към иранския режим, че всяка атака срещу интересите на САЩ или на нашите съюзници ще бъде посрещната с безмилостна сила".

В същото време американският президент Доналд Тръмп заяви, че се надява да избегне война с Иран. Иранският върховен лидер Хаменей също заяви, че Иран не възнамерява да води война със Съединените щати, но ще продължи да се противопоставя на Вашингтон.
БТА, БГНЕС