/ Istock
София се изкачва с шест места в класацията
Лондон влезе в топ 10 на най-скъпите за чужденци градове в света, предаде ДПА.

Градът се е изкачил с девет позиции от миналата година, достигайки на осмо място в класацията на компанията за управленско консултиране "Мърсър" (Mercer) за 2024 година по разходи за живот.

Поставен точно под Ню Йорк в списъка, разходите на чужденците, работещи в Лондон, се увеличават заради фактори, включващи общите разходи за живот и цените на наемите.

Хонконг запази първото място в тазгодишната класация, следван от Сингапур. Швейцарските градове Цюрих, Женева и Базел допълват първата петица градове.

Париж е класиран на 29-о място, а Дъблин - на 41-во.

Други скъпи градове в Европа са Копенхаген (11), Виена (24) и Амстердам (30).

В класацията столицата на България - София се изкачва с шест места и заема 162-ра позиция. Румънската столица Букурещ е малко по-напред - заема 155-о място.

Индексът включва 226 града по целия свят. Той измерва сравнителната цена на повече от 200 артикула на всяко място, включително транспорт, храна, облекло, домакински стоки и развлечения.

За района на Южна Америка Монтевидео в Уругвай се нарежда като най-скъпото място за международни служители под номер 42. Следван е от Буенос Айрес (77-о място, което е спад с 32 места) и Сао Пауло (124). Струва си да се отбележи, че освен че столицата на Аржентина стана по-евтино място за живеене, Сантяго в Чили също падна със 73 места до 160-о място в списъка.

Абуджа в Нигерия е класирана последна, като най-евтина столица в проучването, на номер 226.
Изследването на "Мърсър" се прави, за да помогне на мултинационалните работодатели да планират компенсационни пакети за работниците.
Нарастващите жилищни разходи в много градове по света, както и нестабилните инфлационни тенденции, са предизвикателство за работодателите относно пакетите за компенсации на работниците, каза компанията.

Тези фактори могат да затруднят работодателите да привличат и задържат най-добрите си служители и могат да увеличат разходите за компенсации и придобивки, да ограничат мобилността и да повишат оперативните разходи, се добавя в доклада.

Ивон Трабер, глобален ръководител на отдел "Мобилност" в "Мърсър", заяви: "Предизвикателствата, свързани с разходите за живот, оказаха значително влияние върху мултинационалните организации и работещите за тях. Важно е организациите да бъдат информирани за тенденциите в разходите за живот и нивата на инфлация, и да търсят информация от служителите по тези въпроси, за да управляват ефективно процесите.
Високите разходи за живот могат да накарат работниците да променят начина си на живот, да намалят разходите си или дори да задоволят основните си нужди".

Тя заяви, че някои работодатели може да пожелаят да предложат компенсационни пакети, които включват жилищни надбавки или субсидии, или да предоставят помощни услуги.

Десетте най-скъпи града в класацията за 2024 г. са:

1. Хонконг
2. Сингапур
3. Цюрих, Швейцария
4. Женева, Швейцария
5. Базел, Швейцария
6. Берн, Швейцария
7. Ню Йорк, САЩ
8. Лондон, Великобритания
9. Насау, Бахамите
10. Лос Анджелис, САЩ.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Марин Милков/БТА