Китай разработва космически кораб от следващо поколение, който ще има места за седем души, съобщи Синхуа, позовавайки се на космическата агенция на страната.

По-просторен от сегашния триместен апарат, новият ще може да превозва повече товарни запаси и повече членове на екипажа. Това ще допринесе за разширяване на мащаба на пилотираните полети и отваряне на нови области като космическия туризъм, каза в интервю Чжоу Цзянпин, главен конструктор на китайската пилотирана космическа програма.

Разработва се и нова ракета-носител. Според Чжоу новата пилотирана ракета е проектирана да има по-голяма изстрелваща сила, компоненти за многократна употреба и по-голям обем за полезен товар, като по този начин ще стане по-икономична от предишните поколения.

Пекин активно развива национална космическа програма, разработва метеорологични, телекомуникационни и навигационни спътници, както и технологии за изследване на Луната и Марс.


През 2022 г. Китай извърши 64 изстрелвания, като отново подобри собствения си рекорд и се нареди на второ място след САЩ.