Четирима хърватски студенти от университета в Сплит са изобретили устройство за чистене на микропластмасови частици в морето, което за разлика от другите подобни устройства може да се движи с дистанционно управление, предаде агенция Хина.

Плаващите бариери могат да почистят само малка част от боклуците в океана

Студентите са създали система, която може да филтрира морската вода и да отстранява микропластмасата от нея с дистанционен контрол, което е прави по-добра от съществуващите досега.

"Проблемът с микропластмасовите частици е, че те абсорбират тежки метали, така че, когато ги поглъщате от морето, всъщност поглъщате тежки метали, които могат да доведат до различни видове рак, кървене или други заболявания", казва Петра Кундид, една от създателите на устройството, която пише докторат по паразитология.

Студентите първоначално замислили устройство във вид на валяк с отвори със свойството на гъба, но след това решили да създадат полупотопена във водата кутия, която филтрира и чисти морската вода, минаваща през нея.


Атлантическият океан се задъхва от пластмаса, а вече и от маски

За създаването на прототипа са използвани евтини материали.
Витлото на устройството е създадено с помощта на 3D принтер, двигателят е от бормашина и се захранва с три батерии от лаптопи. Електрониката и устройството са свързани с интернет, а скоростта и посоката на движение се контролират чрез мобилен телефон.

Създателите на устройството смятат да инсталират и сензори, които да отбелязват количеството вода, преминаваща през него. Пластмасите съставляват 85 % от замърсяването на бреговете по света.

Според експерти, над 200 000 тона пластмасови отпадъци изтичат в Средиземно море всяка година.
БТА