В продължение на месеци севернокорейските войници са поставяли мини и заграждения и са създавали пустош по протежение на границата, независимо от инцидентите, заявиха в сряда южнокорейските военни, пише Reuters.

Севернокорейските военни са продължили работата си принудително въпреки многобройните жертви, причинени от около 10 инцидента, свързани с експлозии на мини и топлинни заболявания, според изявление, предоставено от Министерството на отбраната, което се позовава на Обединения комитет на началник-щабовете (ОКС).

В някои райони за работа са били изпратени и жени войници, допълва министерството.

По време на среща, проведена същия ден, посветена на „провокациите“ на Северна Корея, южнокорейският министър на отбраната Шин Вон-сик заяви, че армията е изправена пред „сложна криза“, допълнително усложнена от непредсказуеми природни бедствия, според отделно изявление, предоставено от министерството.


По данни на Корейската метеорологична администрация в сряда Сеул и околностите му бяха ударени от проливни дъждове, а в Северна Корея също се очакват проливни дъждове.

Южнокорейските военни се подготвят да реагират на възможността за изненадващо преливане на вода от язовир от страна на Севера по време на проливни дъждове и отмиване на противопехотни мини - се казва в изявлението.

Тя се подготвя и за възможността севернокорейски войници да дезертират случайно при лоши условия на труд, както и да пресекат военната демаркационна линия, минаваща през средата на демилитаризираната зона (ДМЗ), докато работят, се казва още в изявлението.

Миналия месец южнокорейските военни произведоха предупредителни изстрели, след като няколко севернокорейски войници пресякоха границата, а след изстрелите се оттеглиха.

Въпреки че през десетилетията, откакто откритите боеве между страните бяха прекратени в края на Корейската война от 1950-1953 г., понякога се стигаше до смъртоносни сблъсъци, последните инциденти бележат рядко повишаване на активността в близост до демаркационната линия.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters