Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро заяви, че е удовлетворен от резултатите от местните избори, предаде Франс прес.

На вчерашното гласуване за местни и регионални власти, смятани за важен тест преди парламентарните избори през 2008 г., дясната Народна партия изпревари със 155 991 гласа (0,7 процента) управляващата Испанска социалистическа работническа партия на Сапатеро.

"Удовлетворен съм от резултатите. Народната партия сигурно също е доволна. Точно това са положителните страни на демокрацията", каза премиерът след първата си изборна загуба, откакто през 2000 г. оглави Социалистическата партия.

Скромното изоставане по брой получени гласове се компенсира от факта, че социалистите ще имат повече общински съветници от десницата. 

Според окончателните резултати вчера Народната партия е получила 35,6 на сто от гласовете на избирателите срещу 34,9 процента за социалистите. Партията на Сапатеро обаче ще имат 679 общински съветници повече от консерваторите, уточнява АФП.

Социалистите постигнаха добри резултати и при частичните регионални избори в 13 от 17-те испански автономни области, представляващи около половината от избирателите в страната.

"Местните избори може да се разглеждат като проучване на ориентацията на електората", подчертава в днешния си брой испанският всекидневник Паис" и допълва, че социалистите трябва да установят какво в политиката им куца.