Бивш министър от самообявилата се Донецка народна република (ДНР) отрече да има вина
Холандската прокуратура ще повдигне обвинения в убийство на четирима заподозрени в свалянето на самолета на авиокомпания "Малейжа еърлайнс" в Украйна, информира Ройтерс.

"Следователите назоваха четири имена, трима руснаци и един украинец", каза Фредрикс, цитирана от ТАСС. 

Холандският прокурор Фред Вестербеке заяви, че международните следователи ще поискат Русия да разпита заподозрените.
"Ние не възнамеряваме да искаме тяхната екстрадиция, тъй като законите на Русия и Украйна не предвиждат предаване на заподозрени", каза той.


Малайзийският Боинг от полет МН17 бе свален през юли 2014 г. над Източна Украйна. Всичките 298 души в самолета загинаха. Екип от международни експерти разследва трагедията и установи, че е причинена от руска ракета, изстреляна от територия под контрола на бунтовниците.

Един от посочените от холандската прокуратура за виновник за свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии в Украйна, извършващ полет МН17 от Амстердам за Куала Лумпур, отрече украинските сепаратисти да са виновни, предадоха световните агенции.

Руснакът Игор Гиркин, военноначалник на бунтовниците и сочен от разследващите като един от основните заподозрени за трагедията, заяви пред АП и "Интерфакс": "Всичко, което мога да кажа е, че Боингът не е свален от бунтовниците".

Бившият командващ посочи, че не е бил привличан като свидетел в международното разследване.

Известен с бойното прозвище "Стрелков",  Игор Гиркин е бивш полковник от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, който доброволно взима участие в проруския бунт през 2014 г. в Източна Украйна.

Бил е министър на отбраната на самозваната Донецка народна република по времето на свалянето на малайзийския Боинг през юли 2014 г., Гиркин подава оставка през август 2014 г. при неизяснени обстоятелства, след което се връща в Русия, където губи цялото си влияние и изпада във финансови затруднения.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също приветства повдигането на обвинения на четирима заподозрени в съпричастност към свалянето през 2014 г. на пътническия самолет на Малайзийските авиолинии над Украйна

Делото ще започне на 9 март 2020 г. в Холандия. 
БТА