Фалшив имейл, обявяващ изтегляне на войските на НАТО от Литва, бе изпратен до нейния министър на отбраната Раймундас Кароблис, съобщи днес ръководеното от него министерство, цитирано от ДПА.

Посланието е било изпратено от името на генералния секретар Йенс Столтенберг и е било получено и от литовски медии и представители на НАТО в централата в Брюксел.

НАТО създава екип за борба с хибридните заплахи в Северна Македония

"Това е пореден опит кризата с коронавируса да бъде превърната в криза на сигурността", каза Кароблис. Фалшивата информация е имала за цел да дискредитира съюзниците от НАТО и самата организация, добави той.

Като част от засилената отбрана на източния фланг на алианса във военната база Рукла в Централна Литва е разположено многонационално бойно подразделение от около 450 войници под командването на Германия.


Литовската армия заяви, че от няколко месеца се наблюдават "последователни опити" да се разпространяват фалшиви новини, свързани с коронавирусната пандемия. В Литва дотук са регистрирани 1307 потвърдени случая на коронавируса и 38 починали. Правителството във Вилнюс обяви извънредно положение и постави цяла Литва под карантина до 27 април.
БТА