/ iStock/Getty Images
Фалшив имейл, обявяващ изтегляне на войските на НАТО от Литва, бе изпратен до нейния министър на отбраната Раймундас Кароблис, съобщи днес ръководеното от него министерство, цитирано от ДПА.

Посланието е било изпратено от името на генералния секретар Йенс Столтенберг и е било получено и от литовски медии и представители на НАТО в централата в Брюксел.

НАТО създава екип за борба с хибридните заплахи в Северна Македония

"Това е пореден опит кризата с коронавируса да бъде превърната в криза на сигурността", каза Кароблис. Фалшивата информация е имала за цел да дискредитира съюзниците от НАТО и самата организация, добави той.

Като част от засилената отбрана на източния фланг на алианса във военната база Рукла в Централна Литва е разположено многонационално бойно подразделение от около 450 войници под командването на Германия.

Литовската армия заяви, че от няколко месеца се наблюдават "последователни опити" да се разпространяват фалшиви новини, свързани с коронавирусната пандемия. В Литва дотук са регистрирани 1307 потвърдени случая на коронавируса и 38 починали. Правителството във Вилнюс обяви извънредно положение и постави цяла Литва под карантина до 27 април.
БТА