Решението на либийския Върховен касационен съд да потвърди смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар увеличи натиска върху всички замесени страни да търсят приемливо решение, посочва д-р Артър Каплан в коментар за "Гласът на Америка".

Артър Каплан завежда катедрата по медицинска етика в Пенсилванския университет във Филаделфия.

"Според мен либийското правителство не иска смъртните присъди да бъдат изпълнени. Либия се опитва да отвори вратите към международната общност и затова според мен в крайна сметка ще се стигне до някакво решение. Вероятно ще бъдат изплатени някакви компенсации, няма значение от къде ще дойдат средствата - от българското правителство или от ЕС. Но на тези хора (българските медици) ще бъде разрешено да се върнат у дома. Според мен тези смъртни присъди никога няма да бъдат изпълнени, подчертава д-р Каплан.

Да се докаже как стана така, че толкова много деца в една единствена болница са били заразени с вируса на СПИН е предизвикателство за всеки епидемиолог, продължава Артър Каплан. А либийското правителство много добре разбира, че международната общност съвсем не е доволна от начина, по който Либия се опитва да обясни причините за епидемията. Затова се стигна до повторен процес. 

От другата страна е България. Тя твърди, че истинската причина за катастрофата са лошите санитарни условия, посочва Каплан. Но сега, когато над главите на медицинските сестри и лекарят виси смъртна присъда, и двете страни ще бъдат склонни да намерят изход чрез споразумение, твърди д-р Робърт Каплан.