Съпругата на френския президент Еманюел Макрон – Брижит, заяви, че е готова да се заеме с обществената си роля, която ще се определя от харта за прозрачност, осигуряваща отчетност на мисиите и средствата й като първа дама. Това заяви самата тя в интервю за френското сп. "Ел", съобщи Франс прес.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА БРИЖИТ МАКРОН – ПЪРВАТА ДАМА, КОЯТО РАЗБИВА ШАБЛОНА

"Като всичките си предшественички, ще поема публичната си роля, но французите вече ще знаят какви средства са предоставени на мое разположение", заяви Брижит Макрон в първите откъси от интервюто, публикувани на сайта на седмичника.

"На електронния сайт на Елисейския дворец ще бъде публикувана информация за срещите и ангажиментите ми, така че французите да знаят точно какво правя. Много важно е да има пълна яснота", подчертава тя.

Петиция срещу статута "първа дама" във Франция

В момента няма законов текст, който да задава рамките на дейността на френската президентска съпруга, нито на средствата, които й се предоставят, припомня АФП.


Президентът Макрон предвиждаше да се създаде официален статут "Първа дама" преди враждебна на идеята петиция да събере над 300 000 подписа за три седмици.

Интервюто за "Ел" е първото, дадено от Брижит Макрон след избирането на съпруга й на 7 май. Първата дама запази мълчание пред медиите, като се изключат няколко фоторепортажа в популярни списания или видеоклипове от Елисейския дворец, разпространени в социалните мрежи.

Брижит Макрон ще се появи на корицата в утрешния брой на "Ел" както във Франция, така и в някои чуждестранни издания на списанието.

64-годишната бивша учителка коментира и брака й с 25 години по-младият Еманюел Макрон.

"Когато чета за нас, винаги имам усещането, че това е историята на някой друг, защото нашата история е толкова проста”, заяви първата дама.

"Ако не бях направила този избор, щях да пропилея живота си", сподели още Брижит Макрон.