Бриджит Макрон
Бриджит Макрон / БГНЕС
Съпругата на френския президент Еманюел Макрон – Брижит, заяви, че е готова да се заеме с обществената си роля, която ще се определя от харта за прозрачност, осигуряваща отчетност на мисиите и средствата й като първа дама. Това заяви самата тя в интервю за френското сп. "Ел", съобщи Франс прес.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА БРИЖИТ МАКРОН – ПЪРВАТА ДАМА, КОЯТО РАЗБИВА ШАБЛОНА

"Като всичките си предшественички, ще поема публичната си роля, но французите вече ще знаят какви средства са предоставени на мое разположение", заяви Брижит Макрон в първите откъси от интервюто, публикувани на сайта на седмичника.

"На електронния сайт на Елисейския дворец ще бъде публикувана информация за срещите и ангажиментите ми, така че французите да знаят точно какво правя. Много важно е да има пълна яснота", подчертава тя.

Петиция срещу статута "първа дама" във Франция

В момента няма законов текст, който да задава рамките на дейността на френската президентска съпруга, нито на средствата, които й се предоставят, припомня АФП.

Президентът Макрон предвиждаше да се създаде официален статут "Първа дама" преди враждебна на идеята петиция да събере над 300 000 подписа за три седмици.

Новият президент на Франция Еманюел Макрон встъпи в длъжност
БГНЕС

Интервюто за "Ел" е първото, дадено от Брижит Макрон след избирането на съпруга й на 7 май. Първата дама запази мълчание пред медиите, като се изключат няколко фоторепортажа в популярни списания или видеоклипове от Елисейския дворец, разпространени в социалните мрежи.

Брижит Макрон ще се появи на корицата в утрешния брой на "Ел" както във Франция, така и в някои чуждестранни издания на списанието.

64-годишната бивша учителка коментира и брака й с 25 години по-младият Еманюел Макрон.

Бриджит Макрон - новата първа дама на Франция
БГНЕС

"Когато чета за нас, винаги имам усещането, че това е историята на някой друг, защото нашата история е толкова проста”, заяви първата дама.

"Ако не бях направила този избор, щях да пропилея живота си", сподели още Брижит Макрон.