Еманюел и Брижит Макрон
Еманюел и Брижит Макрон / БГНЕС
Петиция срещу статута „първа дама” за президентската съпруга във Франция Брижит Макрон вече събра над 150 хиляди подписа. Кампанията стартира преди две седмици и се надява да блокира проекта на френския президент Еманюел Макрон.

"Няма причина, поради която съпругата на държавния глава да може да получи бюджет от публични средства", се твърди в петицията на change.org, започната от Тиери Пол Валет, който се представя като "артист, художник и автор" и "ангажиран гражданин".

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ПЪРВАТА ДАМА НА ФРАНЦИЯ

"В момента Брижит Макрон разполага с екип от двама-трима сътрудници, както и двама секретари и двама служители по сигурността и това е достатъчно", се казва в текста, който изтъква контекста на "спестявания", който желае да извършва правителството.

Адресирана до държавния глава и неговия премиер Едуар Филип, петицията късно в неделя сутринта събра повече от 152 хиляди подписа.

Безкрайно дългото сбогуване между Тръмп и Макрон (ВИДЕО)

По време на кампанията за президентските избори Еманюел Макрон посочи, че съпругата му ще има "обществена роля", ако бъде избран в Елисейския дворец.
БГНЕС