Борисов: Длъжни сме да дадем перспектива на младите хора на Балканите
96445

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Борисов: Длъжни сме да дадем перспектива на младите хора на Балканите
  • Борисов: Длъжни сме да дадем перспектива на младите хора на Балканите
До няколко години Балканите трябва да предложат на младите хора възможност за работа и развитие, в противен случай те ще напуснат и ще се превърнем в място със застаряващо население, без перспектива. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на Третия Делфийски икономически форум, обръщайки се към президента  на Гърция Прокопиос Павлопулос и европейския комисар по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос.
 

Държавите от Западните Балкани не отговарят на условията за влизане в ЕС

"Длъжни сме да го направим
, защото иначе ще отчитаме ръст на младежката безработица, липса на добра квалификация и, както е прието да се казва, "износ на мозъци или на интелектуален потенциал". Ако ние не им дадем перспектива, господин комисар, в следващите шест-седем години на Балканите, ясно разписани, а през това време да строим и да превърнем Балканите всички ние, които правим транспортните коридори и от Гърция, и от Румъния, и от Турция...те ще напуснат. На тази територия, наречена Балкани, ще останат застаряващо население, ниско квалифицирани, младите хора няма да бъдат тук и ще се явят популистки националистически, подобни партии и знаем, когато спечелят изборите, какво ще следва след това. Така че длъжни сме да го направим веднага", каза Борисов.

Борисов: Този който инвестира на Балканите, той ще има влияние

Българският премиер коментира и миграционната криза, като подчерта, че хората се страхуват.  
 
Орбан: Борисов заби брадва в голямо дърво, желая му успех

"Външните граници сме подложени под огромен натиск - България, Гърция и особено Италия от другата страна. Неслучайно в последните години в Европа се цепим буквално на тази тема. Дъблинското споразумение не може да сработи и огромни усилия в момента полагаме, за да намерим компромис в нашето председателство. Защото каквото и да си говорим, хората ги е страх, че подобна мигрантска вълна, която имахме, ако продължат, просто ще ни потопят. И затова Вишеградската четворка, пък и други - Австрия вече, Хърватия, ако щете дори, и в България и Гърция, ако се постави така темата, страха у хората го има. Споразумението с Турция трябва да продължи и, разбира се, тук съм готов да съдействам максимум и с Гърция да работим с подобна сила. Затова на 26 март с Жан-Клод Юнкер и с Доналд Туск ще се срещнем с турския президент във Варна и тези теми и за охраната на границата, сигурността, добросъседството ще бъдат поставени на дневния ред", коментира Борисов.