САЩ смятат, че нова атака срещу летището в Кабул е "много вероятна" в следващите до 24-36 часа. Това предупреди президентът на страната Джо Байдън в официална позиция във връзка с евакуацията от Афганистан.

"Ситуацията продължава да бъде екстремно опасна и заплахата от терористичен акт на летището остава много висока. Нашите командири ме информираха, че има голяма вероятност това да се случи в следващите часове, затова им наредих да се вземат всички възможни мерки, с които да се гарантира сигурността на нашите мъже и жени на летището", се казва още в изявлението на американския президент.

От къде идват милионите на талибаните

След брифинг с екипа си за национална сигурност, Байдън заяви, че ударът на американският безпилотен самолет, насочен срещу групировката "Ислямска държава-Хорасан", която пое отговорността за касапницата в четвъртък на летището, "не е последната".

"Ние ще продължим да преследваме всяко едно лице, което е свързано с това отвратително нападение. И ще ги накараме да си платят. Винаги когато някой се опита да навреди на Съединените щати или да атакува наши военни, ние ще имаме ответна реакция", посочва още държавният глава на САЩ.


Сред жертвите на атентата в Кабул има много жени и деца

Джо Байдън посочва още, че независимо от опасността в Кабул, те ще продължат евакуацията на цивилното афганистанско население. Само за ден от страната са били изведени 6 800 човека.