В света на археологията малко инструменти са направили такава революция в тази област, както георадарът. Тази геофизична техника използва радарни импулси за изобразяване на земните недра. Подобни техники са открили дълги кораби на викингите в Норвегия, изгубени цивилизации в джунглите на Амазония и дори цели римски градове, без да се налага да се забива лопата в земята. Сега георадарът отново даде резултат в близост до един от най-разкопаните обекти в света - Големите пирамиди в Гиза, съобщи Popular Mechanics.

С помощта на георадар - заедно с метод, известен като електрическа съпротивителна томография (ЕСТ), международен екип от изследователи, ръководен от Мотоюки Сато от университета Тохоку, откри това, което се описва като "Г-образна аномалия" в западното гробище близо до световноизвестните пирамиди. Според изследователския доклад на екипа, публикуван в списание Archeological Prospection, структурата е на около 6,5 метра от повърхността, има дължина 33 метра и е била засипана след построяването на пирамидите.

"Западното гробище в Гиза е известно като важно място за погребения на членове на кралското семейство и офицери от висока класа. При първоначалното проучване с георадар и ЕСТ открихме аномалия в северната част на мястото на проучването. Площта на аномалията можеше да бъде установена приблизително, но структурата и местоположението ѝ бяха неясни", се казва в доклада.

Под тази Г-образна структура е имало аномалия, разположена на дълбочина от 16 до 33 фута, която изследователите описват като "силно електросъпротивителна". Подобна аномалия би могла да има няколко обяснения, но екипът идентифицира две основни възможности - смес от пясък и чакъл или "редки разстояния с въздушни кухини". Макар да знаем, че околният район е изпълнен с гробници с плосък покрив, известни на арабски като мастаба, пясъчният участък, където е открита аномалията, не е бил толкова интензивно разкопан, до голяма степен защото в района няма впечатляващи структури, които да изискват задълбочено проучване.


И така, какво точно може да представлява тази Г-образна структура и нейната долна аномалия? Сато твърди, че структурата вероятно не е естествена, тъй като формата е твърде остра.

"Възможно е тя да е била вход към по-дълбока структура", пишат Сато и колегите му в статията. Тази по-дълбока структура подозрително прилича на гробница. "Смятаме, че приемствеността на плитката структура и дълбоката голяма структура е важна. От резултатите от проучването не можем да определим материала, причиняващ аномалията, но е възможно това да е голяма подземна археологическа структура".

Разбира се, както е при почти всички георадарни проучвания, археолозите ще трябва да започнат да копаят, ако искат да разберат какво точно лежи заровено под пясъка - процес, който изследователският екип се надява да започне скоро.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС