Полските власти са арестували двама мъже, заподозрени в нападение над близък съюзник на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални във Вилнюс през март, съобщи президентът на Литва Гитанас Науседа, предаде АФП.

Леонид Волков беше приет за кратко в болница, след като на 12 март бе пребит с чук пред дома си във Вилнюс.

Литовското разузнаване тогава заяви, че подозира специалните служби на Русия в участие.

"Двама души, заподозрени, че са нападнали руския опозиционен лидер Леонид Волков, са задържани в Полша", заяви Науседа пред репортери.


Нападението е инсценирано почти месец след смъртта на Навални в арктически затвор, за която Волков обвини руския президент Владимир Путин, и дни преди изборите, които удължиха престоя на Путин на власт.

Науседа не съобщи самоличността на заподозрените нападатели, но заяви, че те ще бъдат експулсирани в Литва. Той добави, че е благодарил на полския президент Анджей Дуда за работата на страната му по случая.

Волков приветства задържането в изявление в социалната мрежа Telegram.

"Все още не знам подробности, но мога да кажа, че видях енергията и упоритостта, с които литовската полиция работи по този случай, и съм много щастлив, че тази работа се отплати", коментира 43-годишният мъж.
 

Съобщението беше направено ден след като полски и украински прокурори заявиха, че са задържали в Полша мъж, заподозрян в планиране на атентат срещу президента на Украйна Володимир Зеленски.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
БГНЕС