Американски безпилотен самолет уби седмина предполагаеми членове на терористична клетка от мрежата на Ал Кайда, съобщи ДПА, като се позова на източници от пакистанското разузнаване.

Сред загиналите имало трима араби и двама туркмени. Останалите двама загинали са пакистанци.

Безпилотният самолет изстрелял четири ракети по предполагаем учебен лагер на Ал Кайда близо до град Бирмал в провинция Южен Вазиристан, която обхваща част от племенните райони покрай пакистанско-афганистанската граница, пише БТА.

Това бе първото нападение с американски безпилотен самолет след близо едномесечно затишие, посочва ДПА.



Действията на американските безпилотни самолети бяха прекратени временно, за да не се стига до допълнително изостряне на отношенията между Вашингтон и Исламабад, предаде Ройтерс. В момента САЩ оказват силен натиск върху Пакистан да освободи Реймънд Дейвис - служител на консулството на САЩ в пакистанската столица, който бе арестуван заради убийството на двама пакистанци миналия месец. Дейвис твърди, че той стрелял и убил двама нападатели, които искали да ограбят дома му.

Други източници, цитирани от Ройтерс, твърдят, че затишието в операциите на безпилотните самолети е било предизвикано от лошото време и от липсата на достоверни данни за обекти на екстремистите. Едновременно с това, посочва агенцията, пакистанските талибани предприеха контрамерки срещу евентуални информатори сред местните и в техните собствени редици, за да пресекат подаването на информация на пакистанското и американското разузнаване.