Американски безпилотен самолет уби 7 предполагаеми членове на Ал Кайда
Американски безпилотен самолет уби 7 предполагаеми членове на Ал Кайда / снимка: Reuters, архив

Американски безпилотен самолет уби седмина предполагаеми членове на терористична клетка от мрежата на Ал Кайда, съобщи ДПА, като се позова на източници от пакистанското разузнаване.

Сред загиналите имало трима араби и двама туркмени. Останалите двама загинали са пакистанци.

Безпилотният самолет изстрелял четири ракети по предполагаем учебен лагер на Ал Кайда близо до град Бирмал в провинция Южен Вазиристан, която обхваща част от племенните райони покрай пакистанско-афганистанската граница, пише БТА.

Това бе първото нападение с американски безпилотен самолет след близо едномесечно затишие, посочва ДПА.

Действията на американските безпилотни самолети бяха прекратени временно, за да не се стига до допълнително изостряне на отношенията между Вашингтон и Исламабад, предаде Ройтерс. В момента САЩ оказват силен натиск върху Пакистан да освободи Реймънд Дейвис - служител на консулството на САЩ в пакистанската столица, който бе арестуван заради убийството на двама пакистанци миналия месец. Дейвис твърди, че той стрелял и убил двама нападатели, които искали да ограбят дома му.

Други източници, цитирани от Ройтерс, твърдят, че затишието в операциите на безпилотните самолети е било предизвикано от лошото време и от липсата на достоверни данни за обекти на екстремистите. Едновременно с това, посочва агенцията, пакистанските талибани предприеха контрамерки срещу евентуални информатори сред местните и в техните собствени редици, за да пресекат подаването на информация на пакистанското и американското разузнаване.