Германия отбелязва 60-годишнината от издигането на Берлинската стена, която е разделяла в продължение на десетилетия страната на две политически системи, съобщи ДПА.

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер и столичният кмет Михаел Бюлер участваха в церемония по случая.

Разпродадоха на търг колекцията на Музея на шпионажа на КГБ

"Стената беше несъмнен признак за несправедлива държава, която в очите на своите граждани беше нито суверенна, нито легитимна", каза Щайнмайер пред Параклиса на помирението, построен на мястото на бившата гранична полоса.



"Тринайсети август 1961 г. бе паметен ден за германците и света - ден, който разрушава мечти и надежди, който отделя деца от родители, внуци от прародители, който се намесва болезнено и печално в живота на безброй отделни хора", добави президентът. 

Изграждането през центъра на Берлин на 48-километрова бетонна преграда с бодлива тел отгоре бързо се превръща в основен символ на Студената война и следвоенното разделение на Европа.

Най-разочароващите туристически атракции в света

Около 140 човека загиват в периода 1961-1989 г. при опит да избягат през стената от изток на запад. Около 5000 успяват в начинанието си.
 

По думите не Щайнмайер стената е също знак, която постоянно напомня, че демокрацията не бива да се приема като даденост. "Свободата и демокрацията на се дават по природа, никога не се постигат веднъж и за всички. Свободата и демокрацията трябва да бъде извоювана, но след това пазена, защищавана и съхранявана. Свободата и демокрацията изискват решимост и страст", заключи той.
БТА