Ново преброяване на бюлетините иска водачът на листата на АБВ във Врачанско
75437

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ново преброяване на бюлетините иска водачът на листата на АБВ във Врачанско
  • Ново преброяване на бюлетините иска водачът на листата на АБВ във Врачанско

Ново преброяване на бюлетините от вота на 5 октомври във Врачанско поиска водачът на листата на АБВ в региона Иван Аспарухов. Заради засечени неточности в протоколите на секционни избирателни комисии от партията са подали жалба до ЦИК.

Тя касае избирателни секции № 2, 3, 4, 16, 21, 22, 23, 24 и 71. „Приложили сме само тези, но от нощес сме открили още 30-40 секции. Но за какво ни трябват количества, като е достатъчно само това, което е засечено в секция № 71", попита Аспарухов.

Въпросната секция е била в СОУ „Никола Войводов". В протокола й се вижда как броят на гласовете за една партия от 17 стават на 2 и накрая - 0, а за друга стават 17. На въпросната поправка няма задължителните 9 подписа, удостоверяващи истинността, допълни той.

Едно от разкритията касае номерата на протоколите. Секции са представили в РИК протоколи, различаващи се от тези, които са дадени на СИК-овете от Районната избирателна комисия.



„Къде са правени тези протоколи и какво се случва с чувалите с бюлетини, докато дойдат до Враца", попита Аспарухов.

Той съобщи и за съмнения за некоректна работа на институциите. Става въпрос за сигнал, подаден на телефон 112 от техни представители за купуване на гласове в Бяла Слатина. Докато стигнат изпратените от Враца коли за проверка, обаче, продавачите изчезнали. „Подадохме три коли с имена на шофьори. Може би по непредпазливост нашите хора подадоха сигнала до тел.112. Докато изпратим колите от Враца нашите хора казаха, че вече е излишно да се обаждаме на 112, защото „тези говориха с някого по телефона и после избягаха."

Повече чуйте в прикачения звуков файл