Ново преброяване на бюлетините иска водачът на листата на АБВ във Врачанско
Ново преброяване на бюлетините иска водачът на листата на АБВ във Врачанско / снимка: Dariknews.bg, Дарик Враца
Ново преброяване на бюлетините иска водачът на листата на АБВ във Врачанско
75437
Ново преброяване на бюлетините иска водачът на листата на АБВ във Врачанско
  • Ново преброяване на бюлетините иска водачът на листата на АБВ във Врачанско

Ново преброяване на бюлетините от вота на 5 октомври във Врачанско поиска водачът на листата на АБВ в региона Иван Аспарухов. Заради засечени неточности в протоколите на секционни избирателни комисии от партията са подали жалба до ЦИК.

Тя касае избирателни секции № 2, 3, 4, 16, 21, 22, 23, 24 и 71. „Приложили сме само тези, но от нощес сме открили още 30-40 секции. Но за какво ни трябват количества, като е достатъчно само това, което е засечено в секция № 71", попита Аспарухов.

Въпросната секция е била в СОУ „Никола Войводов". В протокола й се вижда как броят на гласовете за една партия от 17 стават на 2 и накрая - 0, а за друга стават 17. На въпросната поправка няма задължителните 9 подписа, удостоверяващи истинността, допълни той.

Едно от разкритията касае номерата на протоколите. Секции са представили в РИК протоколи, различаващи се от тези, които са дадени на СИК-овете от Районната избирателна комисия.

„Къде са правени тези протоколи и какво се случва с чувалите с бюлетини, докато дойдат до Враца", попита Аспарухов.

Той съобщи и за съмнения за некоректна работа на институциите. Става въпрос за сигнал, подаден на телефон 112 от техни представители за купуване на гласове в Бяла Слатина. Докато стигнат изпратените от Враца коли за проверка, обаче, продавачите изчезнали. „Подадохме три коли с имена на шофьори. Може би по непредпазливост нашите хора подадоха сигнала до тел.112. Докато изпратим колите от Враца нашите хора казаха, че вече е излишно да се обаждаме на 112, защото „тези говориха с някого по телефона и после избягаха."

Повече чуйте в прикачения звуков файл