Всеки пети хипертоник може да бъде спасен чрез ново лекарство, което намалява смъртността сред хипертониците на възраст над 80 години. Това са показали резултатите от голямото международно клинично проучване "Хайвет", в което са участвали 3800 пациенти от 15 държави, от които 1600 са българи.

С помощта на лекарството - Тертензиф SR се редуцира смъртността от инсулти с 45% като цяло, намалява се сърдечната недостатъчност със 72% и се понижава сърдечно-съдовата смъртност с 27%. Това каза д-р Васил Стояновски, национален координатор на проучването за България на пресконференция, организирана от Българската лига по хипертония под надслов "Артериалната хипертония - проблем номер едно за света и България”.

„Смея да кажа, че България беше най-активната държава в това голямо проучване”, добави Стояновски.

Зам.-председателят на Българската лига по хипертония проф. Светла Торбова уточни, че хипертониците в България са приблизително 2 милиона души, като най-рисковата група са мъжете на възраст между 35 и 65 години. 

„С недостатъчна заинтересованост към личното си здраве, с много късно започнато и неефикасно лечение”, каза още проф. Торбова.

Цената на едномесечната стойност на медикамента е 8 лева и няма възрастова граница за ползването му.