Нараства заболеваемостта от рак на маточната шийка у нас
65501

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Нараства заболеваемостта от рак на маточната шийка у нас
  • Нараства заболеваемостта от рак на маточната шийка у нас

До края на годината 400 000 души от цялата страна ще получат покани за безплатни прегледи за три вида онкологични заболявания. Акцията се провежда като част от проекта „Спри и се прегледай”, който цели да създаде необходимите условия за ранно диагностициране на онкологични заболявания.

Предвижда за рак на маточната шийка да бъдат изследвани 250 000 жени на възраст между 25 и 60 години, други 50 000, на възраст между 50 и 69 години, да се изследват за рак на млечната жлеза, а 100 000 пък да са поканите за прегледи за рак на дебелото и правото черво, които ще стигнат до мъже и жени, навършили 50 години. До момента, за един месец от началото на прегледите, на покани са се отзовали почти 3000 души.

У нас годишно с рак на маточната шийка се диагностицират около 1000 жени, обясни доц. Никола Василев, началник на Клиниката по обща и онкологична гинекология към Военномедицинската академия в столицата. Той допълни, че ако у нас, в Румъния, Литва и Латвия заболяемостта нараства, то страни като Германия, Великобритания и Австрия бележат спад на разпространението на този вид рак.

„Разликата, основната и единствена, е че скрининговият обхват в едните четири страни към 2007-а година надвишава 80%, а в другите четири страни е по-малък от 50%. Тези 50% обаче не са обективни данни, тъй като това е долната граница за обхват, за да може едно изследване да се нарече скрининг. Значи, ако имаме обхват под 50% все едно, че нямаме скрининг”, обясни той. „У нас към тази година обхватът е между 18 и 20%, т.е. говорим за съвсем различни числа спрямо онези в държавите отличници”, допълни доц. Василев.



Проектът „Спри и се прегледай” е на стойност 19 млн. лева и се финансира по ОП „Развитие на човешките ресурси.” Лицата, които получават покани, се избират на случаен принцип.