Колко килограма над нормите носят децата на гърба си?
Държавата с нови мерки срещу тежките раници в клас. От 15 септември в класните стаи на близо 600 общински училища в страната ще има шкафчета, в които учениците да оставят след часовете всичко необходимо. За купуването на шкафчетата държавата отделя близо 3 000 000 лв. Ще стигнат ли обаче за всички училища?

81% от родителите са доволни от влиянието на училището върху тяхното дете

Целта е по този начин значително да се разтоварят раниците на децата от I до VII клас. По препоръка на Здравното министерство ученическата раница не трябва да тежи повече от 15% от теглото на детето. Какво означава това? Средно - за един първокласник, който е около 23 кг, раницата му не трябва да минава 3,5 кг.

Колко тежи ученическата раница и колко килограма над нормите всеки ден носят децата на гърба си? Може ли това да се окаже рисково за здравето им? Експеримент на NOVA показва, че третокласник, който тежи около 36 килограма носи раница която е близо 6 килограма.

Кога ще бъдат и колко ще продължат ваканциите през новата учебна година


"Всяка година се слагат нови учебници, повече помагала, повече тетрадки и като сложим останалите аксесоари и принадлежности, които трябва да носи - на мен ми е трудно да я вдигна", разказва баща на третокласник.


Предвиждат куп промени в училище

Експертите предупреждават, че прекалено тежката раница може да доведе до изоставане в ръста, натоварване на гръбнака, изкривявания и деформации. Размерът на раницата трябва да се съобразява с височината на детето. Според преподавателите децата често претоварват раниците си с излишни неща. Те носят тефтери, книжки и помагала, които нямат отношение към учебния процес. Понякога забравят да подредят раницата за следващия ден, така носят и учебници от предишния ден.
nova.bg