Тибет е едно от най-красивите и загадъчни места на планетата.

Той привлича туристи от всички краища на света с уникалната си природа и култура, но и с тайнствената си и мистична атмосфера.

Тибет е административен район на Китай, но от дълги години се бори за своята независимост и това не е случайно.

Георги Тошев показва „Тибет в изгнание"

Той е отделна страна с уникална източна култура и религия, която в продължение на стотици години е била затворена за чужденци и представители на други религии. Затова е успяла да запази своята идентичност.

В продължение на много години е бил затворена страна на будистките монаси - ламите. 

И сега влизането в тази китайска област не е възможно през цялата година. В определени месеци престоят на чужденци на територията на Тибет е недопустим или е с разрешение от властите.

Тибет е люлката на будизма. Има над две хиляди будистки храма, повечето от които са затворени за обществеността.

Китай призова САЩ да не се месят в работите му, свързани с Тибет

В Лхаса, столицата на Тибет, се намира един от най-големите дворци в света - двореца Потала. Той е висок 13 етажа и е духовният център на тибетските монаси.

В Тибет има уникални будистки храмове, които съхраняват Храмът Джоканг е известен не само с факта, че там се съхраняват изображенията на божества.

Природата на Тибет е още едно съкровище, което привлича туристи и поклонници. Там има цяла система от "мистични" езера. Например "Манасаровар" е езерото с водата на живота, а "Ракшас" е Мъртвото езеро или езерото на дявола.

Китай ще строи туристически комплекс на Еверест

Според легендата "Ракшас" е единственото обиталище на злите духове след битката им с добрите духове.

Друго мистично или дори религиозно място в Тибет е свещената планина Кайлаш, оформена като пирамида, чиито страни са ориентирани по четирите посоки на света.

Поклонниците, които посещават Тибет, правят пълна обиколка на планината, защото се смята, че това изчиства човека от греховете.