В Ню Йорк 35 000 души, сред които множество италиански потомци, музиканти, ученици, артисти, пожарникари, полицаи и гвардейци от Националната гвардия, участваха в традиционния парад по повод Деня на Христофор Колумб, предаде ИТАР-ТАСС.

Участниците в похода носеха италианските знамена. Сред тях бяха кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, началникът на полицейското управление на Голямата ябълка Реймънд Кели и губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо, който е от италиански произход.

Парадът премина по Пето авеню. Той се организира традиционно във втория понеделник на октомври в памет на стъпването на Колумб на остров Сан Салвадор в Карибско море на 12 октомври 1492 г. Шествието се провежда ежегодно от 1944 г. насам.

Тази година участниците го завършиха в гостната на Колумб - инсталация, дело на японския творец Тацу Ниши, предава БТА. По негова идея паметникът на Христофор Колумб, висок 4 метра и издигащ се върху колона от над 21 метра, е "подслонен" във временно помещение. Тоест около него е построена временна гостна с диван, кресла, масичка с вестници и дори телевизор, настроен на програмата на Си Ен Ен.



Стените на това временно помещение са с розови тапети с лика на Елвис Пресли, Мерилин Монро, Мики Маус, каубои и други известни американски персонажи. На гости на Колумб хората отиват, като се изкачват по стълба или с асансьор. Инсталацията отваря врати всеки ден от 19 до 21 часа и входът е безплатен.

Самият паметник на Колумб е дело на сицилианският скулптор Гаетано Русо. Той е инсталиран в Ню Йорк през 1892 г. по повод 400-годишнина от откриването на Америка.