Образуваният от ледника Перито Морено свод в Патагония се счупи на две части през уикенда по време на буря, предаде Франс прес.

Вижте студената красота на Перито Морено и парка „Гласианес“ в галерията тук
 
Хиляди туристи пътували специално до района, където се намира ледникът, за да наблюдават феномена, тъй като отчупването на огромни блокове лед е впечатляващо.
Националният парк "Гласианес" в Патагония, на 2000 км югозападно от Буенос Айрес, обаче не приемаше посетители, когато сводът на Перито Морено се счупил.

Там е най... на Земята (СНИМКИ)
 
"Цепнатината отново е впечатляваща, но този път се е натрупала повече вода, отколкото предишните 4-5 пъти", заяви преди няколко дни Лусиано Бернаки, директор на намиращия близо до парка "Гласианес" музей "Гласианум".
Той поясни, че става въпрос за природен феномен, свързан с въпросния ледник. Особеността му е в това, че увеличава размерите си, за разлика от другите ледници, които губят от площта си. Именно това натрупване в края на краищата предизвиква счупването на свода и откъсването на огромни блокове лед.

15 гледки, които ще запомните за цял живот (СНИМКИ)
 
Счупването на свода на ледника Перито Морено, който е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, обикновено се наблюдава през месец март, т.е. в края на лятото и началото на есента в южното полукълбо.


За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА