Британският принц Хари, син на монарха Чарлз Трети и пети в линията на наследяване на британския престол, официално потвърди, че вече е жител на САЩ, съобщи Асошиейтед прес.

Туристическа компания на Хари е депозирала документи тази седмица пред британските власти, според които той се е преместил от Великобритания и сега "обичайно пребивава" в САЩ. Това става четири години, след като принц Хари и съпругата му Меган Маркъл, която е американка, се установиха в щата Калифорния. Преди това херцозите на Съсекс се отказаха от ангажиментите си като високопоставени членове на британското кралско семейство. С декларацията за постоянно пребиваващ в САЩ  Хари се отдалечава още повече от кралското семейство. Като син на монарха той може да изпълнява ролята на съветник, но Бъкингамският дворец обяви през 2022 г., че тези функции ще се изпълняват само от високопоставените членове на британското кралско семейство.

Компанията Travalyst Ltd, която е депозирала документите за Хари, е създадена през 2020 г. с цел "насърчаване на глобалното познание за значението на устойчивия туризъм" и 75 на сто от акциите й са притежание на принц Хари.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
Антоанета Маркова/БТА