По Коледа домовете винаги ухаят различно от останалото време през годината. Коледните аромати повдигат духа и настроението, събуждат сетивата ни за наслада. Но как ухае Коледа?

Традиционните коледни ароматични смеси, които от векове за използвани за благоуханието на дома, съдържат така наречените зимни затоплящи подправки - канела, джинджифил, индийско орехче, карамфил, какао.

Три любими сгряващи напитки с аромат на Коледа (ВИДЕО)

Канелата
има ясно изразен сладникаво-пикантен вкус и много нежен аромат. Тя е най-често използваната коледна подправка и се продава на пръчки или смляна. Канелата е незименна съставка на коледните меденки, но също така се е чудесна добавка към греяното вино.

Смленият карамфил има силен аромат и пикантно-сладникав, парлив вкус. Използва се при приготвяне на тесто за меденки и като добавка към някои топли напитки. Кардамонът е също силна и уханна подправка, той има остро лют вкус и специфичен мирис на евкалиптово дърво. В Германия смлените семена на кардамона придават специфичен вкус на курабиите, щолените и меденките.


Как да си приготвим ароматно греяно вино за Коледа? (ВИДЕО)

Корените джинджифил имат силен приятен, сладникав аромат и лют вкус. Подходяща подправка е за десерти и, разбира се, задължителен за …джинджифиловите коледни сладки.

Естествената ванилия притежава привлекателен и силен аромат. Ванилията се използва много в сладкарството - за ароматизиране на бонбони, кексове и всякакви коледни сладкиши.

Какво да поднесем на коледната трапеза?

Друг аромат, който гали сетивата ни по Коледа, е този на какаото. Характерен е през студените месеци, но на Коледа е повече от необходим.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук