По Коледа домовете винаги ухаят различно от останалото време през годината. Коледните аромати повдигат духа и настроението, събуждат сетивата ни за наслада. Но как ухае Коледа?
Традиционните коледни ароматични смеси, които от векове за използвани за благоуханието на дома, съдържат така наречените зимни затоплящи подправки - канела, джинджифил, индийско орехче, карамфил, какао.
Три любими сгряващи напитки с аромат на Коледа (ВИДЕО)
Канелата има ясно изразен сладникаво-пикантен вкус и много нежен аромат. Тя е най-често използваната коледна подправка и се продава на пръчки или смляна. Канелата е незименна съставка на коледните меденки, но също така се е чудесна добавка към греяното вино.
Смленият карамфил има силен аромат и пикантно-сладникав, парлив вкус. Използва се при приготвяне на тесто за меденки и като добавка към някои топли напитки. Кардамонът е също силна и уханна подправка, той има остро лют вкус и специфичен мирис на евкалиптово дърво. В Германия смлените семена на кардамона придават специфичен вкус на курабиите, щолените и меденките.
Как да си приготвим ароматно греяно вино за Коледа? (ВИДЕО)
Корените джинджифил имат силен приятен, сладникав аромат и лют вкус. Подходяща подправка е за десерти и, разбира се, задължителен за …джинджифиловите коледни сладки.
Естествената ванилия притежава привлекателен и силен аромат. Ванилията се използва много в сладкарството - за ароматизиране на бонбони, кексове и всякакви коледни сладкиши.
Какво да поднесем на коледната трапеза?
Друг аромат, който гали сетивата ни по Коледа, е този на какаото. Характерен е през студените месеци, но на Коледа е повече от необходим.
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
Традиционните коледни ароматични смеси, които от векове за използвани за благоуханието на дома, съдържат така наречените зимни затоплящи подправки - канела, джинджифил, индийско орехче, карамфил, какао.
Три любими сгряващи напитки с аромат на Коледа (ВИДЕО)
Канелата има ясно изразен сладникаво-пикантен вкус и много нежен аромат. Тя е най-често използваната коледна подправка и се продава на пръчки или смляна. Канелата е незименна съставка на коледните меденки, но също така се е чудесна добавка към греяното вино.
/ iStock/Getty Images
Как да си приготвим ароматно греяно вино за Коледа? (ВИДЕО)
Корените джинджифил имат силен приятен, сладникав аромат и лют вкус. Подходяща подправка е за десерти и, разбира се, задължителен за …джинджифиловите коледни сладки.
/ iStock/Getty Images
/ iStock/Getty Images
Друг аромат, който гали сетивата ни по Коледа, е този на какаото. Характерен е през студените месеци, но на Коледа е повече от необходим.
/ iStock/Getty Images