Въпреки че всеки вид зеленчук има ползи за здравето, някои от тях са много специални, като лука. Известно е, че лукът поддържа здравето на сърцето, костите и червата, но има много други предимства, от които много хора ще се изненадат. Въпреки това, ако сте чувствителни към лука, е препоръчително да се консултирате с лекар, преди да приложите някоя от изброените точки.

От Bright Side са събрали 5 ползи от лука, които можете да почувствате, ако го ядете всеки ден.

1. Увеличава плодовитостта

В миналото мъжкото безплодие се лекуваше с прегледи, операции и много тестове - но сега можем просто да пием сок от лук. Използването на голямо разнообразие от антиоксиданти (които лукът има в изобилие) е „новата вълна“ за повишаване на ефективността на плодовитостта, плюс това е естествен метод.

2. Помагат за синусите ни

Чудесен начин да спрете  процеса на кървене от носа е използването на лук. Просто вземете половината лук и го поставете точно под ноздрите си, след което вдишайте.


Лукът съдържа витамин С и биофлавоноиди, които правят носа ни по-малко чувствителен към кървене. Друго предимство на лука е, когато носът ни е запушен. Лукът разхлабва проходите в носа, като улеснява дишането.

3. Предотвратява депресията и подобрява настроението

Лукът съдържа фолиева киселина, което е друга дума за витамин В9, и този витамин помага за предотвратяване на депресия и повишава настроението ви, като разгражда аминокиселина, наречена хомоцистеин.

4. Дъвченето на суров лук помага при кариес
 
Дъвченето на суров лук ще направи зъбите ви по-силни, защото се бори с всички бактерии в устата.

Просто дъвчете малко лук за 2 до 3 минути, тъй като това може да помогне и за предотвратяване на кариес.

5. Лукът предпазва от настинки и грип

Според Люк Коутиньо, здравен експерт, лукът може да помогне за предотвратяване на настинки, кашлица, треска и възпалено гърло.

Как да го направим:

     Нарежете лука на парчета.
     Накиснете го във вода за 6-8 часа
     Приемайте по 3-4 супени лъжици 3 пъти на ден.
Bright Side