На прочутата Холивудска алея на славата се появи звезда с името на италианския композитор на филмова музика Енио Мориконе, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

По този начин бе отбелязан неговият принос към киното - от 1960 г. 87-годишният Мориконе е написал музиката за над 450 филма, от спагети уестърни от 60-те години на миналия век, като "Добрият, лошият и злият" на Серджо Леоне, до новата лента на Куентин Тарантино "Омразната осморка".

За музиката към филма "Омразната осморка" Мориконе е с номинация за тазгодишна награда "Оскар".

"Не съм и помислял, че ще ми бъде оказана подобна чест", заяви той на церемонията. "Не съм очаквал, че ще получа звезда на Холивудската алея на славата", сподели още композиторът.



Сред присъствалите на церемонията знаменитости бяха Тарантино и продуцентът Харви Уайнстийн. "Имам голяма колекция от аудиозаписи, която събирам от детството си", отбеляза Тарантино. "Дадох си сметка, че в нея записите на Мориконе са повече в сравнение с тези на който и да било друг композитор на филмова музика", заяви той.

През 2007 г. роденият в Рим композитор ветеран получи почетна награда "Оскар" за приноса си към киното. Работил е с редица известни режисьори, сред които Бернардо Бертолучи, Лина Вертмюлер, Брайън Де Палма, Роман Полански и Оливър Стоун.

Отличен е с три награди "Златен глобус" за музиката към филмите "Омразната осморка" тази година, "Легенда за пианиста" на Джузепе Торнаторе през 1999 г. и "Мисията" на Роланд Джофи през 1986 г.

Източник: БТА