Юни по традиция е месец, в който по цял свят се провеждаха ежегодните шествия за равни права на  хомосексуалните и трансполови хора в цял свят. Тази година е различно заради пандемията, но отново с онлайн събития, нови издания и филмови прожекции месецът ще премине под знака на прайда.
 

Именно през месец юни британската писателка Джоан Роулинг, "майката" на Хари Потър, си навлече много гняв и обвинения в трансфобия. Поводът беше публикация на Роулинг в Twitter, където тя сподели статия. Вижте в канала "Social Virals" във vbox7:

"След Covid-19 трябва да се създаде по-справедлив свят за хората, които имат менструация", беше материалът, който сподели. Писателката написа още:

"Хора с менструация. Почти съм сигурна, че има дума за такива хора", написа тя и "помоли" последователите ѝ да ѝ помогнат с думата, започвайки игра на думи с английската за "жена".


Това беше посрещнато с остри критики в Twitter, като много потребители ѝ дадоха примери за транссексуалните жени например. Други потребители пък директно я упрекнаха в трансфобия.
 

Тя отговори на критиките, пишейки, че не изразява омраза, а дори уважава правото на транссексуалните да водят спокоен живот. Нещо повече - според нея изтриването на концепцията за половете ограничава способността да се говори за живота без притеснение.
 

Това не е първият скандал, свързан с полова идентичност, в който Джоан Роулинг се забърква.