Д-р Ерик Стал, кардиолог в Университетската болница на Стейтън Айлънд (Staten Island University Hospital), посочва, че високият холестерол значително увеличава риска от сърдечни заболявания (коронарна болест на сърцето, инфаркт, инсулт, периферна артериална болест) и атеросклероза. Но има и начини за понижаване на холестерола в кръвта. Ето какво съветва лекарят:

Движете се повече

Според д-р Стал упражненията могат да повишат вашия "добър" холестерол и да намалят вашия "лош" холестерол. За да направите това, трябва да отделяте поне 150 минути седмично за упражнения с умерена интензивност.

Откажете пушенето

Пушенето увеличава вероятността от развитие на атеросклероза, а също така намалява нивото на "добрия" холестерол и повишава нивата на "лошия". Тоест, ако се откажете от пушенето, можете да намалите риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Пийте алкохол умерено

На възрастните се препоръчва да пият по една такава напитка на ден.

Отслабнете

Поради затлъстяването се повишава нивото на "лошия" холестерол. Високите нива на триглицериди (т.нар. хипертриглицеридемия) създават предпоставка за развитие на атеросклероза, инфаркт, инсулт и други. 


Спазвайте здравословна диета


Яжте по-малко наситени мазнини, особено червено месо, пържени храни и млечни продукти. Но броят на зеленчуците, плодовете, рибата, птиците, ядките, пълнозърнестите храни в ежедневната диета трябва да се увеличи.

Приемайте лекарства

Статините са ефективни за понижаване на холестерола.

Новините не могат да бъдат приравнени с лекарско предписание. Преди да вземете решение, консултирайте се със специалист.
Рамблер