Бедствено положение в Смолян и Карлово
Силният вятър, на места придружен с обилен снеговалеж, нанесе щети в цялата страна. Редица населени места останаха без ток. Изкоренени и паднали дървета затвориха пътища.

Заради усложнената метеорологична обстановка обявиха бедствено положение в Карлово и Смолян.

И в община Баните обявиха бедствено положение заради ураганния вятър. Има затворени пътища на територията на общината Баните.

На места снежната покривка е над метър. В цялата страна е в сила жълт код за опасен северозападен вятър.


Всичко за обстановката в страната следете тук

Вследствие на бурния вятър в Смолян от тази сутрин е обявено бедствено положение заради затворени пътища в резултат на изкоренени и паднали дървета и прекъснато електрозахранване.

Без ток са: Турян, Станевска махала, Река, Требище, цялото Арденско корито, Момчиловци, Соколовци и Тикале, Търън.

Затворени за движение са пътищата за Мугла, Турян, Габрица и Левочево.

В кои училища не се учи?

Кризисен щаб е свикан в Карлово. Поддържа се непрекъсната връзка с кметовете на селищата, а общинска комисия обхожда най-пострадалите места. По думите на зам.-кмета Стойо Карагенски има много дървета, които са препречили улиците, а контейнерите за смет се движат от вятъра. Бедственото положение ще бъде в сила до преодоляване на кризата, съобщиха от общината.

От силните пориви на вятъра са нанесени множество материални щети. По данни към момента, силният вятър е повалил част от покрива на МБАЛ "Киро Попов". Части от него са се стоварили върху една линейка. Алуминиевата дограма е поддала и е навлязла в кабинетите.

Вятърът е отнесъл и покрива на здравната служба в село Васил Левски.

Местни медии информират за нанесени щети и по покрива на училище „Христо Проданов”, където преди няколко месеца е приключил ремонт.
 

Заради ураганния вятър обявиха бедствено положение в Община Карлово (СНИМКИ)

Най-много сигнали за щети са подадени от град Баня, където са регистрирани над 30 обаждания за паднали дървета. Има много дървета, които са препречили улиците, а контейнерите за смет се движат от вятъра.

Хората в целия район са предупредени да не излизат от домовете си. Няма подадени сигнали за пострадали. Много селища са все още без ток. Почти навсякъде учебните занятия са прекратени.



Бурни ветрове в Европа взеха жертви и създадоха хаос (СНИМКИ/ВИДЕО)

Възстановено е електрозахранването на 173 населени места в Североизточна България. Авариите са причинени от мокрия сняг и силния вятър, чиито пориви на места са достигали до 86 километра в час.

185 населени места в южната част на страната са без ток, информира МВР.

Това са: в област Пловдив - 36 населени места; в област Смолян - 78 населени места; в област Стара Загора - 11 населени места; в област Бургас - 2 населени места; в област Хасково - 33 населени места; в област Кърджали - 5 населени места; в област Пазарджик - 7 населени места; в област Сливен - 13 населени места. Над 60 сигнала за паднали дървета, опасни предмети и скъсани електропроводи са получени в оперативните центрове на пожарната.

СНИМКИ: Бурен вятър в цялата страна, бедствено положение в Смолян

Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона през проход "Република" силен снеговалеж и навявания. Причина за това са силният снеговалеж и навявания, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

В Ловешко са затворени проходите Троян-Кърнаре и Шипково-Рибарица. Затворен за всички видове моторни превозни средства е Троянският проход.
 
Ограничено е движението по път I-5 Казанлък – Шипка, трафикът е насочен по обходен маршрут /път I-6 Казанлък - Дунавци - път III-5601 Дунавци – Шейново – Шипка. Ограничено е и движението в посока Габрово по път I-5 Казанлък - Габрово. За товарни автомобили над 12 тона е ограничено преминаването по път III-358 Шипково - Рибарица.
Агенция „Фокус“, БТА, БГНЕС