В Световния ден на спешната помощ: България благодари на героите в бяло
България отбелязва Световния ден на спешната помощ.

Десетки инициативи са организирани по места в страната, като целта е хората да изразят благодарността си към спешите медици за неуморната им работа в условията на световна пандемия от COVID-19.

Третокласници от столичното 17 СОУ „Дамян Груев“ подготвиха уникална изненада за медиците Спешна помощ-София. Те изрисуваха картина, с големина от метър на метър и половина. На нея е изобразено дървото на живота, а върху него децата са залепили изрязани от хартия шаблони на детските им ръчички. Във всяка от тях е написано сърдечно послание към медиците.

От Центъра за спешна медицинска помощ в София подготвиха и видео, в което медиците споделят за трудностите и удовлетворението, за пандемията, за надеждите и страховете си и за срещата със смъртта лице в лице.


„Да работиш в Спешна помощ е неуписуема тръпка, призвание, удоволствие, щастие, начин на живот“, споделят медиците. И изразяват надеждата си скоро пандемията да бъде овладяна.


„Цялата цена, която се плаща с тази работа, не е голяма, а огромна, направо непосилна. Трудно е, но ето ни, все още сме тук – живи и здрави.“

Медиците си пожелават всички да бъдат по-добри и здрави: „Когато някой от спешна помощ ти пожелае много здраве, той знае какво ти пожелава и защо ти го пожелава.“

„Нека отбележим Световния ден на спешната медицинска помощ като благодарим на онези, които без страх посрещат неизвестността“! Този апел отправят от най-голямата спешна болница в България – УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”. „Благодарим им, че през последните 14 месеца останаха на пост, че в неотложен режим учеха за новата зараза, че не допуснаха нито един, нуждаещ се от глътка въздух, да остане на прага ни без лечение“, пише болницата във Фейсбук.

Те изразяват и благодарността си към центровете за Спешна медицинска помощ в цялата страна за това, че са достигали и до най-отдалечените места, за да помогнат, да дадат надежда и да облекчат страданията. „Благодарим, че са нашата първа помощ в битката за живот и че останаха в линейките, когато всеки друг си беше у дома“.

„Благодарим на нашите семейства за това, че не обърнаха гръб на опасността, която всяка вечер се прибираше у дома, след дълго дежурство. Благодарим им, че подходиха с разбиране към необходимостта с дни да бъдем в COVID-19 отделенията и всеки път ни посрещаха с топлина и грижа“, се казва още в съобщението.

Благодарим ви, скъпи пациенти, че във вашите очи, всеки ден виждаме смисъла на нашето дело.


Специално видео послание подготвиха и децата от ДГ 22 „Мечо Пух“ във Варна. В него те се обръщат към спешните медици от града и ги поздравяват с празника: „Благодарим за Вашата всеотдайност, отзивчивост, отдаденост, смелост, търпение и вяра! Вие всички сте победители! Бъдете здрави!“