Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов осъди вестник "Уикенд" за 50 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди от материал, който унизил достойнството му, накърнил авторитета му и го е накарал да се почувства изолиран от колегите си. Решението е на съдия Асен Воденичаров от Софийския градски съд, съобщи „Правен свят".

През ноември 2011 г. в "Уикенд" излиза статия, озаглавена "Пенгезов - съдията на мафията". В нея се твърди, че председателят на САС "потулил кражба за 100 милиона", че "скандалният висш магистрат живее в палат, вдигнат с тлъсти рушвети", че "само ден след присъдата на Ковачки, лично Веселин Пенгезов променил постановление, с което се нарежда конфискация на имуществото на енергийния крал", "успял да въздейства на прокуратурата и така не били повдигнати обвинения за източени 30 милиона лева от фиктивни сделки на Ковачки с въглища, които са платени от държавния бюджет". И още - "новите сигнали за далавери на Веселин Пенгезов затвърждават образа на висшия магистрат като съдия №1 на мафията", "в последните 5-6 години Пенгезов се забърка в няколко корупционни скандали", а "за несметните богатства на генерала се носят легенди и то още преди дъщеря му Ана да бъде разкрита като собственик на палат в Панчарево, точно копие на Белия дом".

Председателят на САС заведе дело срещу изданието по Закона за задълженията и договорите - за непозволено увреждане. В жалбата си той пише, че публикацията предизвикала негативни коментари по негов адрес, имала широк отзвук в обществото. Освен това били засегнати неговият "професионален авторитет, граден с години, опетнено било името му на съдия, а голяма част от колегите му се усъмнили в професионалната му почтеност и това променило отношението им към него, вследствие на което се чувствал изолиран". Не на последно място - публикацията внушавала на читателите, че извършва незаконосъобразни и несъвместими с морала действия.
Ответникът - фирмата-издател "Ню Медиа Груп" АД, оспорила размера на исканото от Пенгезов обезщетение, което е 50 000 лева, както и основанията за иска.



По време на процеса са били разпитани двама свидетели - Веско Стаменов и Севдалин Марвов, съдия във Върховния касационен съд.

В мотивите си съдът изтъква, че Хартата на основните човешки права на Европейския съюз зачита свободата на средствата за масова информация и плурализма, признава правото на всяка личност на изразяване. Но "в случай на накърняване на правата на личността в резултат на изнасяне на неверни факти и обстоятелства било в печата, било в средствата за масова информация, засегнатият има право да търси обезщетение по съответния, предвиден в законодателството на държавата членка, правен ред", изтъква съдия Воденичаров. Освен обезщетението от 50 000 лева, медията трябва да плати и направените от Пенгезов разноски в размер на 3450 лева.

Решението на Софийския градски съд не е окончателно. То може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд. Тъй като Веселин Пенгезов е негов председател, се очаква ВКС да го прати в друг, еднакъв по степен съд.