Съдия Николай Николов от Софийския градски съд за втори път прекрати и върна на прокуратурата делото за атентата срещу Алексей Петров, съобщиха от съда. Обвиняем по него е украинецът Роман Логвиненко, който според прокуратурата е организирал покушението с гранатомети срещу Петров, който пък е подсъдим по други две дела – за рекет и изнудване и за пране на пари.

Атентатът срещу Петров беше извършен на 29 октомври 2015 г. в кв. "Кръстова вада" в София. Според обвинението Логвиненко е подбудил Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков да извършат нападението, докато Петров пътувал с шофьора си Стефан Борисов в брониран "Мерцедес S 500 Гард". На Т-образното кръстовище между улиците "Проф. Милчо Лалков" и "Светослав Минков" Темпински и Чорний стреляли два пъти по автомобила с гранатометите, но снарядите не проникнали в него.

Прокуратурата внесе обвинителен акт за опита за убийство на Алексей Петров

Обвинителният акт срещу Логвиненко беше внесен в съда в началото на септември миналата година, като от Софийската градска прокуратура обясниха тогава, че разследването срещу Темпински, Чорний и Балков продължава в отделно производство.
 
През октомври съдия Николов върна делото, като в разпореждането му се казваше, че от изложените от прокуратурата факти не се установява самоличността на участниците в атентата, конкретните им действия, липсвали и фактически твърдения за използваното оръжие. Ролята на Логвиненко като подбудител била спомената фрагментарно, едва в обвинителния акт, без да са изяснени взаимоотношенията му с останалите трима участници.


От СГП не се съгласиха с изводите на съдия Николов и протестираха връщането на делото, а конкретно за отношенията на Логвиненко с останалите участници, наблюдаващият прокурор видя прекален формализъм в изискването на съда за изясняването им. Софийският апелативен съд обаче подкрепи изцяло доводите на Софийския градски съд.
 

Съдът върна делото за атентата срещу Алексей Петров на прокуратурата

От новото разпореждане на съдия Николов става ясно, че пропуските не са били отстранени и новият обвинителен акт бил идентичен с предишния.

"Единствената разлика между двата обвинителни акта и то незначителна, съдията-докладчик констатира при описанието /преразказа/ на показанията на свидетеля Б. /вероятно това се дължи на допълнителния разпит на последния, проведен след връщане на делото на СГП/", се казва в разпореждането на съда.

Съдия Николов отново е констатирал, че от обвинението срещу Логвиненко не става ясно кои са били изпълнителите на покушението, нито взаимоотношенията им с украинеца.

"Изискването в обвинителния акт да намерят фактическо описание обективните и субективни признаци на инкриминираната деятелност и участието на обвиняемия в осъществяването ѝ,  не е самоцел на съдията-докладчик, а представлява процесуална необходимост, която не само очертава рамката  на предмета на доказване в съдебното производство, но и гарантира осъществяването на едно от основните права на защита на обвиняемото лице, същият подробно да бъде информиран за характера и причините за обвинението срещу него", посочва съдията.