Спасителна операция за Боян Петров
97348

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Спасителна операция за Боян Петров
  • Спасителна операция за Боян Петров
Операцията по издирване на Боян Петров вероятно ще продължи, докато има хубаво време, съобщи за „Дарик“ Деян Петков от щаба на българския алпинист. Той добави, че сравнително добри атмосферни условия се очакват още един-два дни. Двата спасителни екипа да слязат от Лагер 3 към Лагер 2, за да търсят следи от Боян Петров – това е планът за днешния ден, посочи Петков. Връзка със спасителите в планината все още няма и не може да се потвърди какво точно са предприели. При такива експедиции батериите на телефоните се изключват, а обаждания се провеждат веднъж на ден или в случай на необходимост. Спасителните хеликоптери са били в готовност за излитане днес в продължение на шест часа, но времето не е било подходящо за полет, каза Йогеш Сапткота от „Симрик Еър“. Имало е план да се прелети над върха, за да се огледа още веднъж, но в момента Шиша Пангма е покрит с облаци и мъгла, обясни Сапткота.

В търсене на Боян Петров - докъде стигнаха спасителите?
 
Връзка със спасителните екипи все още няма, каза Деян Петков и уточни, че те се обаждат веднъж в края на деня.
 
В неделя китайският спасителен екип е стигнал на 10 метра от връх Шиша Пангма, но не е открил следи от Боян Петров. На връщане в близост до Лагер 3 са намерени инсулин и инсулиновата му помпа. Междувременно екипът от шерпи се е изкачил от Лагер 2 до Лагер 3.
 
Планът за днес е двата екипа, които са се срещнали в Лагер 3, за да търсят следи от българския алпинист, слизайки надолу.

 
„За съжаление не мога да се свържа с горните лагери, така че не мога да ви потвърдя нищо. Планът беше да стигнат към Лагер 2 и да се оглеждат места, в които може да се открият следи от Боян“, посочи Петков.

Член на спасителния екип за Боян Петров: Над лагер 2 се търси тяло, не жив човек
 
Продължителността на издирвателната операция зависи от екипите на място, обясни Петков:
 
Зависи от спасителите на място. Предполагаме, че поне до края на прозореца от хубаво време те ще продължат, доколкото им е възможно. Всяка спасителна операция, където и да е, се движи от хората на място. Аз предполагам, че ще бъде поне още ден-два, доколкото следя сателитите. Най-малко поне още ден ще има хубаво време“.

Жената до Боян Петров: Нека спасителите не рискуват до върха
 
Деян Петков добави, че засега няма новини от спасителите в планината. Нямат връзка с екипа от шерпи и в щаба на авиокомпания „Симрик“, каза изпълнителният ѝ директор Йогеш Сапкота:
 
Няма нищо ново. Днес времето не позволяваше полети. Хеликоптерите стояха на изчакване 6 часа, но не летяха. Времето е доста облачно и мъгливо, а планините са покрити с облаци“.
 
Боян Петров е забелязан последно на 3 май в опит да изкачи Шиша Пангма. Спасителната операция започна на 6 май.

Дъщерята на Боян Петров: Той e там, където винаги е искал да бъде